logo
Dobermann kennel von Apoldastamm
Home von Apoldastamm
Apolda     Dobermann
Onze Dobers
Sportief resultaat
Show resultaat
Foto galerij
Dek-Geboorte melding
Onze Nakomelingen
Een pup en dan .?.?.
Contact & Disclaimer
Dober nieuws
Medische tips / info
Evenementen & Links

Een Pup en dan . ? . ?

 

Een Doberpup in huis.

Bent U van plan een Dobermann in huis te nemen, neem dan het volgende in acht : Een Doberpup is natuurlijk erg leuk en nog klein bij aanschaf ( ong. 8 weken  ), echter een Dobermann groeit snel uit tot een middelgrote hond. De toekomstige Dobermann moet natuurlijk ook door de andere huis- gezinsleden worden geaccepteerd, deze moeten hem of haar bij calamiteiten ook eventueel kunnen verzorgen. De Dobermann heeft natuurlijk in huis de ruimte nodig en moet ook buitenshuis de ruimte hebben om  te kunnen spelen en rennen.

 

Verzorging en kosten Dobermann.

De verzorging van een Dobermann kost veel tijd en geld. Men moet veel tijd in de Dobermann steken, denk hierbij aan het goed en ruimschoots uitlaten (ook bij slecht weer) en de kosten van voeding, dierenarts, jaarlijkse inentingen, hondenbelasting, wa-verzekering, dierenartsverzekering (zeker belangrijk) en eventueel het trainen bij een vereniging en/of een tentoonstelling bezoeken met onze Dobermann.

 

Dobermann familiehond.

Een Dobermann is zoals gezegd een echte familiehond en hoort zeker niet in een (buiten)kennel thuis en als men een hond zoekt voor een (buiten)kennel, dan bent U bij ons op het verkeerde adres.

Maak voordat U een Dobermann aanschaft, eerst een afspraak met de fokker en noteer alvast de volgende vragen die U wilt stellen : zoals bijvoorbeeld voeding, verzorging, opvoeding, zindelijk maken etc. Neem er de tijd voor en bij het kennis making gesprek is het ook van belang voor de fokker om  te zien, of de pup bij de juiste eigenaar terecht komt.

 

Puppy eisen Dobermann Vereniging.

Onze huiskamer is de kraamkamer van Aranka en haar puppen. De pups groeien ook de komende 8 weken in de huiskamer op en zo wennen zij gelijk aan de alledaagse geluiden, zoals de stofzuiger, TV etc. Wij kunnen natuurlijk de pups zo ook beter in de gaten houden en hun ontwikkelingen bijhouden/noteren voor eventueel advies aan de toekomstige pupeigenaar. Beiden ouderdieren voldoen aan de strikte eisen van de Dobermann Verein ( HD, BH, ZTP, IPO ) en natuurlijk ook de gezondheids eisen en vererving.

Heeft U interesse in een pup van ons, laat U zich dan vrijblijvend  bij ons noteren voor een pup ( keuze reutje of teefje ) Wij voorzien U tijdig van de nodige informatie wat U zoal in huis moet hebben wanneer U de pup afhaald.

 

Pup afhalen.

De pups worden tussen de zevende en achtste week door de Zuchtwart (nestcontroleur) een bloedmonster afgenomen (voor vaststelling DNA-gegevens en ter controle met die van de ouders) en kunnen hierna naar hun toekomstige "baasje". Het afhalen van de pup kan men het beste s'morgens doen, de pup heeft dan voldoende tijd om zijn nieuwe omgeving te verkennen voordat het donker wordt. Laat de pup ook zijn nieuwe slaapplaats tijdig verkennen (een dekentje of een handdoek heeft u al een paar weken eerder bij de fokker achtergelaten om de nestgeur mee te kunnen nemen).

Ga met Uw pup de eerste week dat U hem/haar in huis heeft naar de dierenarts en laat hem de pup nakijken en laat Uw pup lekker rondsnuffelen, zo heeft de pup geen eerste nare ervaring, wanneer U een paar weken later naar de dierenarts gaat voor een vervolg injectie (de definitieve).

 

Puppies bescherming

De pups hebben met 14 dagen hun eerste wormenkuur, gelijk met de moeder gekregen. De herhaling van de wormenkuur is iedere 10 dagen en met zes weken krijgen zij ook hun eerste inenting. Tijdens deze periode heeft de dierenarts de puppies geregeld gecontroleerd en krijgt de nieuwe pupeigenaar het inentingsboekje cq hondenpaspoort mee.

 

Puppy begeleiding.

Zoals gezegd, U krijgt van ons een map mee waarin de meest noodzakelijke dingen zijn beschreven (voeding, zindelijk maken, opvoeden en meer tips) en onze begeleiding van de pup houdt niet op bij het afhalen van de pup, maar gaat een Dober-leven lang mee.

Natuurlijk bij het overhandigen van de stamboom (meestal 6 maanden na de geboorte) ontvangt men ook een DVD met de foto's / video's vanaf de geboorte tot en met de dag van het afhalen van de pup.

 

Puppy keuze : reu of teef.

De keuze van een reu of teef is een persoonlijke voorkeur, de ○ wil een grote stoere zelfbewuste reu, en een ander een aanhankelijke rustige teef, terwijl de meeste reuen ook zeer aanhankelijk kunnen zijn. Bij twijfel kan men dit met de fokker bespreken en moet men ook kijken naar de situatie thuis en informeer bij andere hondeneigenaren naar hun ervaring met een reu of teef. Een teef kan gemiddeld  twee keer per jaar loops worden en de eerste loopsheid kan plaats vinden tussen 6 en 10 maanden, echter ook hier weer afwijkingen. De loopse teef altijd aan de riem uitlaten en zeker de periode dat zij een reu wil accepteren. Steriliseren is een verhaal apart en daar zijn de meningen over verdeeld, het beste kan men hierover de dierenarts raadplegen.

 

Drie belangrijke basisregels bij het opvoeden van de pup.

  • Gehoorzaamheid bijbrengen
  • Ongewenst gedrag bestraffen met de stem
  • Goed gedrag belonen met stem en lekkers

Opvoeden van de pup is erg belangrijk, daar hij/zij deelneemt aan het gezinsleven en zich ook aan de regels heeft te houden. Een slecht opgevoede hond is een ergernis voor iedereen en zal op den duur de hele omgeving regeren. Het uitlaten wordt geen pretje meer (uitvallen naar andere honden en zelfs personen) Dit kan zover gaan dat de hond helemaal niet meer te handelen is en naar het asiel verdwijnt of bij de fokker terugkomt en soms bij de dierarts eindigd (inslapen). De hond is in feite niet de schuldige, maar de eigenaar, deze is in het begin te lief en niet consequent geweest bij de opvoeding. Een Dobermann is van nature een slimme hond en verdient een eerlijke / consequente opvoeding. Duidelijk moet zijn wat wel en wat niet mag, zeker voor alle huisgenoten, die op ○ lijn moeten staan bij de gezamenlijke opvoeding. Is de pup bij u thuis aangekomen, dan begint de opvoeding al direct en vooral rust en geduld is een schone zaak, dit zal in het begin zeker niet eenvoudig zijn. Het straffen en belonen op de juiste tijd (wanneer de pup werkelijk iets doet) is van groot belang en doe dit vooral met de stem, streng en een wat harde stem (foei) bij fout gedrag en een vrolijke (hoge) stem (braaf, goed zo) bij belonen en Uw Dober heeft dit al snel door, wat weer ten goede komt van ...de opvoeding. Belonen altijd met een opgewekte stem, een klopje op de borst, spelen en natuurlijk wat lekkers. Uw pup daadwerkelijk bestraffen bij heterdaad en niet wat later, al is dit een paar seconden.

 

Puppy voeding.

Het moment dat de pup met U meegaat naar zijn nieuwe huis, heeft U van ons een voedingslijst meegekregen met de hoeveelheid en tijdstippen waarop men de pup eten geeft, probeer dit schema aan te houden (anders overleggen met de fokker). De winkels hebben veel verschillende merken voer, echter verander niet zomaar van merk (alleen de winkelier heeft er baat bij), dit kan gevolgen hebben voor Uw pup (diaree en slechter). Vele merken met veel verschil in prijs, echter de kwaliteit is van groot belang. De betere merken zijn toch wel Royal Canin, Eukanuba en Hill's wel de duurste merken.

Een verstelbare standaard voor het water en eten is belangrijk, deze is op de juiste hoogte in te stellen en voorkomt luchthappen. Het water moet altijd aanwezig en vers zijn. Laat Uw pup (Dober) na het eten minstens een uur rusten, niet spelen / rennen dit om een maagkanteling te voorkomen (zie medische tips).

Zeker in het begin belangrijk als uw pup eet, aai de pup, ga met uw hand naar de voerbak en raak  het eten aan. De pup leert dan dat er niets aan de hand is en zal later niet lelijk doen als u in de buurt komt van zijn/haar eten.

 

Pup en socialisatie.

De pup brengt de eerste 14 dagen etend en slapend door in een warme omgeving (Moeder broertjes/zusjes) verwarmd door een warmtestraler, verwarming en vloerwarming en zal steeds kruipend de warmste plek opzoeken. De ontlasting en urine wordt door de moeder likkend op gang gebracht en zij houdt ook de slaapplaats schoon. In de loop van de tweede week gaan de oogjes open en beginnen zij pogingen te doen omte gaan staan/lopen (waggelen). Begin derde levensweek komen ook de melktandjes door en af en toe doen zij al zelf hun boodschap. Halverwege de derde week gaan de pups al met elkaar een soort spelen en reageren zij op hun directe omgeving ( geluid en licht ). De weken die nu komen wordt alles intenser en ook vanaf de derde week krijgen zij een pap-brei van starter wat in het begin een grote knoeibende wordt. Vanaf week 4 tot en met week 8 gaan zij steeds meer spelen, ravotten en gaan dan ook de tuin in als het weer het toelaat en leren zij met elkaar om te gaan (socialisatie) en dan . . . . . . . . . ja dan mag de nieuwe pupeigenaar het overnemen. De pup moet men zoveel mogelijk aan alles laten wennen en neem er de tijd voor, later heeft men hier profijt van.

 

Pup zindelijk maken.

Zindelijk maken, in princiepe eenvoudig, bij de fokker vanaf de derde levensweek gaan zij al bij de slaapplaats weg om hun behoefte te doen en leren zij al dat de slaapplaats schoon moet blijven ( een instinctieve drang ). De fokker heeft dan al een plek gemaakt van ander materiaal waar zij kunnen plassen. Bij u thuis is tijdschema heel belangrijk, als eerste 's morgensvroeg bij het wakker worden direct naar buiten en uitbundig belonen als uw pup zijn behoefte heeft gedaan ( iets lekkers geven ). Steeds na de maaltijd naar buiten, na het spelen en op vaste tijden 's middags en 's avonds (begin ieder half uur en dit uitbouwen naar een uur). Men merkt het snel als de pup onrustig wordt, piepen, naar de deur lopen, dan is het ook tijd om uitgelaten te worden. Desondanks gebeuren er ongelukjes wordt niet echt boos maar zeg wel op een strenge toon Bah! pak de pup en breng hem/haar naar buiten waar eventueel nog wat komt en dan goed belonen. 's Nachts kan men de pup in een Box mee naar de slaapkamer nemen en als deze onrustig wordt duidt dat er meestal op dat het tijd is voor een plasje. Met enige inzet kan de pup in enkele weken zindelijk worden.

 

Puppy cursus.

Heeft de pup al zijn inentingen gehad, dan kan men met de pup naar een puppy cursus gaan. Ga wel naar een cursus waar de pups kunnen spelen en alles ongedwongen verloopt, van belang dat u en uw pup het naar de zin hebben. Laat de pup niet uit gezamenlijke waterbakken drinken maar neem zelf een schaal en water mee (i.v.m. kennelhoesten) niet direct te voorkomen maar zo krijgen zij in ieder geval geen besmet water binnen, men weet nooit of de andere pupeigenaren wel alles hebben laten inenten.

 

Heeft U interesse in een pup, of wilt U extra informatie neem gerust contact met ons op

telefoon 06 47 822 585 (NL) of 0031 - (0)545 - 224098 (NL)

info@apoldastamm.nl

 

von Apoldastamm, Handelsweg 7, 7161 BW Neede (Gelderland)

Dobermann kennel von Apoldastamm  | info@apoldastamm.nl